CNC Frezen

CNC frezen

CNC frezen – als specialist op het gebied van CNC freeswerk hebben wij veel ervaring met het CNC frezen van diverse soorten metaal en aluminium. Wij werken met een geavanceerd CAM/CAD systeem, waarmee de CNC freesmachine wordt aangestuurd. Met de CAM/CAD software wordt alles voorgeprogrammeerd. De freessnelheid, draaisnelheid, positie en alle overige gegevens worden ingevuld in een CNC- freesprogramma en uitgelezen door de machine. Vervolgens kunnen de meest complexe 2D/3D vormen met uiterste precisie worden gefreesd. Bel ons voor meer informatie, of vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!

 

Meer weten over
de mogelijkheden van
CNC Frezen ?

Wat is CNC frezen?

CNC frezen maakt het mogelijk om uiterst nauwkeurig freeswerk te leveren, door het gebruik van geavanceerde software, waarmee alles wordt voorgeprogrammeerd. Voordat we dieper ingaan op CNC freeswerk, is het goed om het begrip ‘frezen’ te verhelderen. Frezen houdt in dat met een roterende, horizontale frees materiaal wordt verwijderd. Als verspanende bewerking wordt het toegepast in de metaal-, kunststof- en houtverwerkende industrie.

Computergestuurd freeswerk

CNC staat voor een computergestuurde regeling van werktuigmachines. De afkorting staat voor ‘Computer Numerical Control’. De werktuigmachines worden gebruikt om onder meer metaal, kunststof en hout naar eindproduct te bewerken. De belangrijkste reden om gebruik te maken van een CNC freesmachines, is het feit dat de machine één keer hoeft te worden geprogrammeerd. Vervolgens kan op een geautomatiseerde manier uiterst nauwkeurig freeswerk worden geproduceerd.

CNC freeswerk

Efficiënt en nauwkeurig frezen

CNC frezen maakt het mogelijk om de bewerkingen voor te programmeren. Via de computer kunnen onder meer de freessnelheid, draaisnelheid, positie en het geschikte gereedschap worden bepaald. Vervolgens zorgt de CNC freesmachine ervoor dat het materiaal naar eindproduct wordt gefreesd. Doordat alles voorgeprogrammeerd is, wordt de kans op fouten geminimaliseerd. Het resultaat is nauwkeurig freeswerk en een uiterst efficiënte productie. De meest complexe 2D/3D vormen kunnen moeiteloos op maat worden gefreesd.

Contact opnemen

Daarnaast is het niet nodig om keer op keer de parameters in te vullen. U hoeft slechts één keer het product te programmeren, waarna de freesmachine het gewenst aantal producten vervaardigd. Tevens maken wij gebruik van een 3D taster, met een minimale insteltijd tot gevolg.

CNC freesmachine

Automatiseren CNC freeswerk met CAM/CAD software

Computergestuurd frezen houdt in dat het systeem geprogrammeerd moet worden. Hierbij kan gekozen worden voor twee methoden. De eerste is om gebruik te maken van CNC op uw freesmachine. De tweede optie is om de freesmachine vanaf uw computer aan te sturen, middels de CAD software.

Op die manier kunnen ontwerpen worden doorgestuurd naar de CNC machine, waar de producten met uiterste nauwkeurigheid en efficiëntie worden gefreesd. CAM staat overigens voor ‘Computer Aided Manufacturing’. De benaming CAM/CAD systeem is ontstaan door het fuseren van beide termen.

Voordelen CNC laten frezen

CNC frezen wordt toegepast in uiteenlopende industrieën en biedt dan ook veel voordelen. Werken met een CNC freesmachine maakt het mogelijk om:

• Exact volgens de instructies te frezen
• Efficiënter te frezen; eindproduct reproduceerbaar zonder extra werk
• De kans op fouten te minimaliseren
• Uiterst complexe bewerkingen eenvoudig uit te voeren
• Verschillende soorten materialen te bewerken
• Voorafgaande alles snel en gemakkelijk in te stellen
• Vele jaren gebruik te maken van de machine; lange levensduur

 

Nauwkeurig CNC frezen met CAM CAD

CNC freesmogelijkheden

2D frezen is de eenvoudigste manier van CNC frezen. Hierbij volgt de frees een voorgeprogrammeerd pad en wordt de gewenste vorm uitgesneden. Naast lijnen is het met 2D freeswerk ook mogelijk om verschillende lagen in het materiaal te creëren. Dit noemen we ‘pockets’. Verder kan een CNC freesmachine gebruikt worden om 3D te frezen. Hierbij is de Z as steeds variabel. Stap voor stap gaat de freesmachine dieper, om op die manier een 3D vorm te vervaardigen.

Contact opnemen

Wat zijn de parameters?

Het belangrijkste onderdeel van CNC frezen is het instellen van de parameters. Voorafgaande aan het freeswerk dient alles correct te worden ingesteld, zodat er een strak eindproduct kan worden geleverd. Parameters waar u rekening mee dient te houden zijn:

• De freessnelheid (Feedrate). Door langzamer te gaan is het mogelijk om nauwkeuriger te werken. Echter kan dit tot gevolg hebben dat de frees langer op één plek blijft en deze oververhit raakt. Een té hoge Feedrate zorgt ervoor dat het bitje kan breken.
• Draaisnelheid bit. CNC freesmachines met een hoge RPM zijn uiterst geschikt voor nauwkeurig freeswerk
• Stepdown waarde. Dit is de afstand die de frees maakt per ronde. Kleine bitjes kunnen minder grote stappen maken naar beneden. De freesbit heeft namelijk meerdere stappen nodig om door het materiaal heen te frezen.
• Stepover waarde. Dit is de afstand tussen de freeslijnen (pockets). Een lage stepover waarde houdt in dat het resultaat strak is, maar dat het frezen lang kan duren. Een hoge stepover leidt tot snel freeswerk, maar een grover eindproduct.

2D en 3D frezen

CNC frezen bij Jorn Metaal

Wij hebben al meer dan 10 jaar ervaring met uiteenlopende typen CNC freeswerk. Door de jaren heen hebben we zowel eenvoudige als complexe opdrachten efficiënt en naar uiterste precisie weten af te ronden. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, of hoeveel het u ongeveer gaat kosten? Vraag dan vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!

Wilt u meer informatie ontvangen, of wilt u geadviseerd worden door één van onze specialisten? Bel of mail ons dan gerust. Wij staan u graag te woord en beantwoorden al uw vragen over CNC frezen.

Contact opnemen